Pink Me Up: Τα νέα μπισκότα της ΚΥΟΝ με φράουλα

Pink Me Up: Τα νέα μπισκότα της ΚΥΟΝ με φράουλα

Η νέα αποκλειστική συνεργασία της ΚΥΟΝ με την petfoodologist Σταυριάνα Μανωλάκου και τα μπισκότα για σκύλους με φράουλα που δημιούργησαν. 
Η Kyon έχει στόχο να προσφέρει στους αγαπημένους μας σκύλους τα καλύτερα προϊόντα με πρώτες ύλες κορυφαίας ποιότητας και ασύγκριτη γεύση που κάνουν καλό στη διάθεση τους αλλά και στην υγεία τους. Με γνώμονα αυτή τη φιλοσοφία της Kyon, ξεκίνησε η νέα αποκλειστική συνεργασία με την petfoodologist Σταυριάνα Μανωλάκου η οποία δημιούργησε μία σειρά από μπισκότα με στοχευμένη επιλογή υλικών και πλούσια οφέλη για τον οργανισμό του σκύλου μας. 

Λίγα λόγια για την  petfoodologist Σταυριάνα Μανωλάκου

Σταυριάννα Μανωλάκου

Η Σταυριάννα Μανωλάκου είναι πιστοποιημένη διατροφολόγος ζώων συντροφιάς ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ιατρείο μικρών ζώων στα Νότια Προάστια της Αθήνας, με αποκλειστικό αντικείμενο ενδιαφέροντος τη διαχείριση περιστατικών διατροφής ζώων συντροφιάςΠαράλληλα, συμμετέχει ως διατροφικός σύμβουλος στην κατάρτιση συνταγών εταιρειών ζωοτροφών. 

Η petfoodologist Στ. Μανωλάκου εισήχθη 1η στο Κτηνιατρικό Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) και ολοκλήρωσε τις ακαδημαϊκές της σπουδές στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ ορκίστηκε Σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, με την ειδικότητα του Κτηνιάτρου. Έπειτα, παρακολούθησε τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (επιπέδου Master of Science, MSc) «Δημόσια Υγεία» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και «Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποκτώντας τους δύο αντίστοιχους τίτλους. Θέλοντας να συνδυάσει την ιατρική ζώων συντροφιάς και την ασφάλεια τροφίμων, επέλεξε ως θέμα της μίας εκ των δύο μεταπτυχιακών της μελετών, την ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων σε εταιρείες παρασκευής τροφών ζώων συντροφιάς με βάση το ωμό κρέας, γνωστές ως Raw Meat - Based Diets (πχ. Β.A.R.F, P.R.M.). 

Τα νέα προϊόντα που δημιούργησε σε συνεργασία με την Kyon θα τα βρεις αποκλειστικά στο ιατρείο της Σταυριάννας Μανωλάκου αλλά και στο e-shop της εταιρείας μας. 

Pick Me Up με φράουλα, γιαούρτι και ταχίνι

kyon - pick me up - φράουλα

Τα μπισκότα σκύλων με φράουλα, γιαούρτι και ταχίνι περιέχουν: 

Βρώμη: Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών συμπλέγματος Β και μετάλλων όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος. Προσφέρει στο σώμα ενέργεια, χωρίς την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης των κλασικών σιτηρών (όπως είναι το καλαμπόκι και το ρύζι).

Γιαούρτι: Εκτός από πηγή πρωτείνης υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη D, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του σώματος και την υγεία των οστών. Προάγει την καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους στο φυσιολογικό του επίπεδο, διότι επηρεάζει το μεταβολισμό της καλσιτριόλης και συνεπώς, την αποθήκευση του λίπους στο λιπώδη ιστό.

Φράουλα: Το πλέον αντιοξειδωτικό φρούτο, του οποίου η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C υπερέχει του πορτοκαλιού! Περιέχει μαγγάνιο και φυλλικό οξύ, που συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και καλή υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος

Ταχίνι: Προέρχεται από το σουσάμι, που είναι πλούσιο σε βιταμίνες συμπλέγματος Β (Β1,Β6) και στις αντιοξειδωτικές ουσίες σησαμίνη και σησαμόλη. Επίσης, το σουσάμι έχει επιστημονικά αποδεδειγμένες αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι εξαιρετικά ωφέλιμο στην λειτουργία του ήπατος (συκώτι), διότι αυξάνει την καύση του λίπους, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης ηπατικής νόσου.

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: H καλύτερη πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων και παράλληλα, πλούσιο σε βιταμίνη Ε και φαινόλες. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση και οι φαινόλες ρυθμίζουν το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα.

Αυγό: H πηγή πρωτείνης με την υψηλότερη βιολογική αξία, η οποία λογίζεται ως 100! Όλες οι υπόλοιπες πρωτείνες συγκρίνονται ως προς την βιολογική αξία τους με κριτήριο το αυγό. Σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες (Α, D, E, Β12), χολίνη, ασβέστιο και σίδηρο, αποτελεί κυριολεκτικά υπερτροφή για τον οργανισμό.
kyon - σκύλος λιχουδιά - φράουλα

Τα μπισκότα σκύλων με φράουλα, γιαούρτι και ταχίνι είναι ιδανικά για:

  1. - σκύλους με ευαίσθητο στομάχι, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Στις περιπτώσεις ευαισθησίας στην πέψη, χρειαζόμαστε πρωτείνες υψηλής βιοδιαθεσιμότητας (αυγό, γιαούρτι), φυτικές ίνες (βρώμη, φράουλα) και καλά λιπαρά οξέα (ταχίνι, ελαιόλαδο). Επειδή συχνά το αίτιο ευαισθησίας ή φλεγμονής είναι κάποια κρυφή "αλλεργία", πρέπει να αποφεύγονται λιχουδιές που περιέχουν κρέας (κοτόπουλο, μοσχάρι κλπ), μιας και είναι το συχνότερο αίτιο αλλεργιών. Εξίσου σημαντικές είναι οι βιταμίνες συμπλέγματος Β (βρώμη, αυγό, ταχίνι), διότι εξισορροπούν τη χλωρίδα του εντέρου!
  2. - σκύλους με ηπατική νόσο. Το ήπαρ (συκώτι) είναι το "σφουγγάρι" του οργανισμού, από το οποίο περνούν όλα τα προιόντα μεταβολισμού! Στην ηπατική νόσο, το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά και πρέπει να αποφορτιστεί. Χρειαζόμαστε υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β και C (αυγό, φράουλα, βρώμη) και αντιοξειδωτικές ουσίες (φράουλα, ταχίνι). Λόγω των διοξινών που περιέχονται στο κρέας, θα πρέπει να προτιμώνται διαφορετικές πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας (αυγό, γιαούρτι), που θα προσφέρουν το ίδιο όφελος στον οργανισμό, χωρίς να επιβαρύνουν τη λειτουργία του ήπατος!
  3. - σκύλους με νεφρική νόσο αρχικού σταδίου (IRIS stage I,II). Οι νεφροί αποτελούν το "φίλτρο" του οργανισμού, διότι απεκκρίνουν μέσω των ούρων ό,τι προιόν μεταβολισμού δεν αξιοποιήθηκε στο σώμα. Λόγω του αζώτου που περιέχουν οι πρωτείνες, ο μεταβολισμός τους έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία αζώτου στο αίμα, το οποίο - εάν οι νεφροί δεν λειτουργούν σωστά- δεν απομακρύνεται και οδηγεί σε αύξηση του αζώτου ουρίας (BUN) στις βιοχημικές εξετάσεις! Σε αυτή την περίπτωση, χρειαζόμαστε πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας που δεν "κουράζουν" τους νεφρούς (αυγό, γιαούρτι),  αντιοξειδωτικές ουσίες (φράουλα, ταχίνι). Επίσης, είναι σημαντική η ενίσχυση της χλωρίδας του εντέρου με βιταμίνες συμπλέγματος Β (βρώμη, αυγό, ταχίνι), μιας και η ελλιπής απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο έντερο είναι ένας ακόμη λόγος αύξησης του BUN στο αίμα. Τα οφέλη των μπισκοτων αφορούν μόνο τα πρώτα στάδια νεφρικής νόσου, διότι στα πιο προχωρημένα (IRIS stage III,IV), οι διατροφικές απαιτήσεις είναι πιο περίπλοκες (αναλόγως τα εκάστοτε δεδομένα υγείας). 
  4. - επιληπτικούς σκύλους. Ανεξαρτήτως του αιτίου της επιληψίας, είναι απαραίτητη η ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου (γενικότερα του νευρικού συστήματος), μέσω των βιταμινών συμπλέγματος Β (βρώμη, αυγό, ταχίνι) και των καλών λιπαρών οξέων (ελαιόλαδο,αυγό, ταχίνι). Επειδή ο εγκέφαλος συνδέεται άμεσα με το ήπαρ,  είναι εξαιρετικά σημαντική η αποτοξίνωση του ήπατος με αντιοξειδωτικές ουσίες (φράουλα, ταχίνι) και ο περιορισμός των διοξινών, μέσω της επιλογής πρωτεινών εκτός του κρέατος (αυγό, γιαούρτι)
  5. - σκύλους με αυξημένο σωματικό βάρος. Οι υπέρβαροι (BCS 6,7) και οι παχύσαρκοι (BCS 8,9) σκύλοι συχνά παρουσιάζουν διαταραχές στο μεταβολισμό τους, με αποτέλεσμα την αναποτελεσματική καύση του λίπους.  Η διαδικασία απώλειας βάρους απαιτεί, μεταξύ άλλων, επάρκεια σε ασβέστιο (αυγό, γιαούρτι) για τη ρύθμιση της καλσιτριόλης, άφθονες φυτικές ίνες (βρώμη, φράουλα) για την αύξηση του αισθήματος κορεσμού, και καλά λιπαρά οξεά  και φαινόλες (ελαιόλαδο, ταχίνι, αυγό), που θα παρέχουν το απαραίτητο λίπος χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση!  
  6. - σκύλους επιρρεπής στις ουρολοιμώξεις και στην εμφάνιση κρυστάλλων στο ούρο. H οξύτητα της ουροδόχου κύστης του σκύλου (το γνωστό pH) πρέπει να είναι μεταξύ 6-6,5. Σε διαφορετικές τιμές, ευνοούνται η ανάπτυξη μικροβίων και ο σχηματισμός κρυστάλλων, η οποίοι - εάν δεν αντιμετωπιστούν- εξελίσσονται σε λίθους (πέτρες). Ειδικά οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν συνήθως σε τιμές pH 7,5 και άνω. Η διατήρηση του pH της κύστης στις τιμές 6-6,5 προϋποθέτει την παρουσία βιταμίνης C (φράουλα), αντιοξειδωτικών ουσιών (φράουλα, ταχίνι), βιταμίνης Ε (ελαιόλαδο) και ασβεστίου (αυγό, γιαούρτι). 
  7. - ζώα σε ανάπτυξη (κουτάβια) και ζώα σε κυοφορία. Η περίοδος της εγκυμοσύνης και της μετέπειτα ανάπτυξης είναι η πιο σημαντική στη ζωή του σκύλου, διότι τότε δημιουργούνται και εξελίσσονται όλα τα όργανα του σώματος. Εαν η ανάπτυξη δεν γίνει σωστά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν "βλάβες", που θα συνοδεύουν τον οργανισμό σε όλα τα επόμενα στάδια της ζωής του. Τα σημεία κλειδιά στην σωστή ανάπτυξη είναι, μεταξύ άλλων, οι πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας (αυγό, γιαούρτι), το ασβέστιο και το φώσφορο (αυγό, γιαούρτι, βρώμη), οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (βρώμη, αυγό, ταχίνι). Οι πρωτείνες είναι απαραίτητες για την σωστή δόμηση των οργάνων, το ασβέστιο και το φώσφορο είναι δομικά συστατικά των οστών και οι βιταμίνες συμπλέγματος Β εξασφαλίζουν το σωστό σχηματισμό των νεύρων και του εγκεφάλου. 
Back to blog