Tips για να είναι ο σκύλος σου χαρούμενος όταν μένει μόνος

Tips για να είναι ο σκύλος σου χαρούμενος όταν μένει μόνος

Συμβουλές για να κρατήσεις τον σκύλο σου απασχολημένο και να μη νιώθει μοναξιά, όσο λείπεις.

Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων προσπαθούμε πάντα να τους αφιερώνουμε χρόνο και να τους φροντίζουμε. Ωστόσο, το νοιάξιμο για ένα κατοικίδιο δεν έχει να κάνει μόνο με την τροφή ή την περιποίηση του αλλά και με την ψυχολογική του κατάσταση. Με απλά λόγια, ένας σκύλος είναι χαρούμενος, όταν νιώθει καλά και ασφαλής. Μάλιστα, η καλή ψυχολογία του σκύλου μας συνδέεται πολλές φορές με την καλή του υγεία. 

Ο Οκτώβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για ν’ αναλύσουμε μια κατάσταση που προβληματίζει έντονα πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων αυτή την περίοδο κι έχει να κάνει με την ψυχολογία του κατοικιδίου. Το γεγονός πως ο σκύλος μας μένει αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα μόνος στο σπίτι είναι κάτι που μας στεναχωρεί όλους και θα θέλαμε ν’ αλλάξει. Ωστόσο, συνήθως δεν είναι στο χέρι μας. Με την επιστροφή στη δουλειά και το άνοιγμα των σχολείων, μετά τις διακοπές, δεν είναι λίγα τα σπίτια που άδειασαν και οι σκύλοι που έμειναν εντελώς μόνοι τους. Συνεπώς, από τη μια μέρα στην άλλη, ο σκύλος μας καλείται να προσαρμοστεί σε μια εντελώς καινούργια κατάσταση.

Τι είναι το άγχος αποχωρισμού

kyon -  σκύλος ζημιά -  χαρούμενος

Άγχος αποχωρισμού είναι η κατάσταση, κατά την οποία οι σκύλοι έχουν έντονο στρες, όταν βρίσκονται μόνοι χωρίς την παρουσία κάποιου δικού τους ανθρώπου. Παράλληλα, εμφανίζει έντονη νευρικότητα, λαχάνιασμα και ασυνήθιστες συμπεριφορές.

Οι αλλαγές επηρεάζουν την ψυχολογία και κατ’ επέκταση την υγεία του σκύλου μας με αποτέλεσμα να είναι σημαντικό να τον παρατηρούμε ώστε να τις εντοπίσουμε. Ποια συμπτώματα έχει ο σκύλος στην περίπτωση που εμφανίζει το άγχος του αποχωρισμού; Ο σκύλος σας ακολουθεί σ’ όλο το σπίτι, σας ζητά να έρθει μαζί στις εξόδους σας και σας εμποδίζει να φύγετε. Επιπλέον, μόλις καταλάβει πως πρόκειται να φύγετε, γαβγίζει ή κλαίει, κάνει νευρικές κινήσεις, καταστρέφει πράγματα, γλείφεται, αντιδρά επιθετικά σε ερεθίσματα κ.α. Τα περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, γίνονται ακόμη εντονότερα, μόλις φύγετε απ’ το σπίτι.

Συμβουλές για τον σκύλο που μένεις μόνος

kyon - χαρούμενος σκύλος  -  χαρούμενος

Προσπάθησε να φεύγεις από το σπίτι, όσο πιο διακριτικά γίνεται. 

Προσπαάθησε όταν γυρίζεις στο σπίτι από τη δουλειά να είσαι και πάλι διακριτικός και να μην δείχνεις πως νιώθεις τύψεις καθώς αυτό του προκαλεί άγχος. 

Πριν φύγεις, να είσαι σίγουρος πως έχει πρόσβαση στ’ αγαπημένα του παιχνίδια και το σημείο που ξεκουράζεται.

Κάποιοι ιδιοκτήτες σκύλων επιλέγουν ν’ αφήνουν ανοιχτή την τηλεόραση για να νιώθει πως έχει παρέα.

Να λες καλά λόγια στον σκύλο σου όταν είναι υπάκουος για να καταλάβει πως αυτή η συμπεριφορά είναι θετική και αξίζει να την υιοθετήσει κι όταν μένει μόνος.

Ένα άλλο μυστικό είναι να παίζεις με τον σκύλο σου, έτσι ώστε είναι εξουθενωμένος όταν θα μένει μόνος για να ηρεμεί ή να κοιμάται πιο γρήγορα.

Βέβαια, το καλύτερο tip είναι ο σκύλος να παραμένει απασχολημένος όσες ώρες είναι μόνος. 

Προσοχή! Όταν λείπεις από το σπίιτ πρέπει πάντα να υπάρχει τροφή και φρέσκο νερό.

kyon λιχουδιές

Ένα έξυπνο κόλπο για να κρατάς τον σκύλο σου απασχολημένο είναι να κρύβεις σε διαφορά σημεία μέσα στο σπίτι τις λιχουδιές του ώστε να μπει στη διαδικασία να τις ψάξει σαν να είναι παιχνίδι.

Back to blog